Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2007

Περι διατροφής πόνημα



Θα ασχοληθώ σε αυτό το post με το θέμα διατροφή: αφενός επειδή μου ζητήθηκε αφετέρου επειδή η σωστή διατροφή και ειδικότερα ο τρόπος ζωής (life style) είναι οι σημαντικότερες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Με τον όρο life style εννοούμε τόσο την ισορροπημένη διατροφή όσο και την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή μας ζωή.

Δεν χρησιμοποιώ τους όρους άσκηση και δίαιτα, ακριβώς γιατί δεν πρόκειται κατ΄ανάγκη για στέρηση και καταπόνηση.

Ο χώρος της διατροφολογίας αποτελεί πεδίο όπου ακούγονται και γράφονται διάφορες δοξασίες και προτείνονται μαγικές λύσεις υποσχόμενες απώλεια βάρους δεκάδων κιλών σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Είναι δε γεγονός ότι τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν κάθε τόσο, πράγμα που δίνει χώρο στο να αναπτύσσονται νέες θεωρίες οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Δηλώνω από την αρχή, ότι λόγω Διαβητολογίας έχω ιδιαίτερη σχέση με θέματα που αφορούν την διατροφή, αλλά δεν είμαι ειδικός (διαιτολόγος ή διατροφολόγος).

Το αν είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος ορίζεται από την τιμή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αυτός προσδιορίζεται από τον τύπο : βάρος / ύψος 2 σε εκ. Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 25 έως 30 το άτομο είναι υπέρβαρο, από 30 έως 40 παχύσαρκο και πάνω από 40 πρόκειται για νοσηρή παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και όπως έχει ήδη καταδειχθεί, από μελέτες, η απώλεια του 5-7% του βάρους, μπορεί να αναστρέψει υπάρχουσα προδιάθεση για εμφάνιση της νόσου.

Για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να μειώσει το προσλαμβανόμενο ποσό θερμίδων ή να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων.

Κάθε διαιτολόγιο πρέπει να είναι ισορροπημένο ως προς το ποσοστό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε γεύμα πρέπει να υπάρχουν υδατάνθρακες, γιατί αυτοί αποτελούν πηγή ενέργειας τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες γιατί «χτίζουν» το μυϊκό μας σύστημα, τέλος τα λίπη πρέπει να είναι περιορισμένα σε ποσότητα μια και δίνουν πολλές θερμίδες (9 ανά γραμμάριο – οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες 4/γρ) αλλά είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως τη βιταμίνη D.

Το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται από τον βασικό μεταβολισμό που έχουμε, την ποσότητα των θερμίδων που παίρνουμε και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε με την σωματική άσκηση.

Ο βασικός μεταβολισμός είναι γενετικά καθορισμένος, μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση μας τον μειώνει κατά 350 θερμίδες ημερησίως.

Μπορούμε να τον αυξήσουμε όμως σε κάποιο ποσοστό αν κάνουμε αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ποδήλατο, κ.τ.λ.

Για να χάσουμε 1 κιλό χρειάζεται να είμαστε μείον 7000 θερμίδες. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να χαθεί 1 χιλιόγραμμο λιπώδους ιστού, σε λιγότερο από 10-15 ημέρες, αναλόγως βέβαια του πόσο τρώγαμε πριν. Κάποιος που καταναλώνει 3000 θερμίδες ημερησίως μπορεί πιο εύκολα να χάσει ένα κιλό από αυτόν που καταναλώνει 1700, γιατί για να πέσει στις 1000 θερμίδες πρέπει κυριολεκτικά να πεινάει όλη την ημέρα.

Έχει σημασία όταν κάνουμε προσπάθεια απώλειας βάρους, αυτή να συνοδεύεται με άσκηση, αλλιώς χάνουμε μυϊκή μάζα.

Σε τι πειράζει αυτό; Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός, που σημαίνει ότι μειώνεται η μάζα του μειώνεται και ο μεταβολισμός. Άρα αδυνατίζουμε δυσκολότερα.

Ο λιπώδης ιστός είναι όργανο παραγωγής ορμονών όπως η λεπτίνη και η ρεσιστίνη, καθώς και άλλων παραγόντων που έχουν αθηρωματογόνο δράση. Άρα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα και να μένει το λίπος.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που να υποστηρίζουν ότι έχει σημασία ο συνδυασμός των τροφών για την γρηγορότερη απώλεια βάρους. Η κατανάλωση υδατανθράκων είναι απαραίτητη είτε έχει κανείς διαβήτη είτε όχι. Δίαιτες όπως η Atkins προκαλούν έντονο αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και γρήγορα ξαναπαίρνει κανείς τα κιλά που έχασε μόλις σταματήσει την συγκεκριμένη δίαιτα.

Το να λαμβάνει κανείς υπόψη του τον γλυκαιμικό δείκτη βοηθάει στην ομαλότερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μεταγευματικά, κάτι που έχει σημασία όταν υπάρχει διαβήτης.

Οι πλειονότητα των ασθενών που είναι παχύσαρκοι (και είναι μεγάλος ο αριθμός) δηλώνουν: «τρώω μια φορά την ημέρα». Αυτό δεν σημαίνει πως τρώνε λιγότερο.

Δεν υπάρχουν, όπως έγραψα παραπάνω, μαγικές λύσεις. Για να αδυνατίσουμε χρειάζεται να περιορίσουμε το φαγητό! Το πώς θα γίνει αυτό, σταδιακά και με παρακολούθηση, είναι πράγματι θέμα ειδικών ιδίως όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να χαθούν τα παραπάνω κιλά αλλά να μην τα ξαναπάρουμε μετά από κάποιους μήνες.

Μερικά tips:
• Ας συνηθίσουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Εκεί θα δείτε πόσες θερμίδες …φορτώνεστε.
• Μην μας ξεγελάει κάτι, επειδή αναφέρεται ως light. Σε μεγάλη ποσότητα προσφέρει πολλές θερμίδες.
• Γλυκά χωρίς ζάχαρη είναι συνήθως πιο παχυντικά γιατί περιέχουν πολύ σαντιγί, αλλά μοιάζουν ελαφριά.
• Τα αναψυκτικά έχουν πολύ ζάχαρη, (εκτός από τα light) και καταναλώνονται εύκολα σε μεγάλη ποσότητα.
• Το λάδι είναι μεν υγιεινό, αλλά μια κουταλιά έχει 100 θερμίδες, ας μην ξεχνάμε ότι σε μια σαλάτα βάζουμε τουλάχιστον 400.
• Μια μακαρονάδα με πολύ ντομάτα και λίγο λάδι έχει τις μισές θερμίδες από την ίδια ποσότητα αν είναι καρμπονάρα (με κρέμα γάλακτος και τυριά).
• Η ύπαρξη σαλάτας (χωρίς dressing) σε κάθε γεύμα βοηθάει στο να έχουμε αίσθημα κορεσμού.
• Οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, έχουν 600 θερμίδες τα 100 γρ (άνετα τρώει κανείς σε ένα βράδυ με παρέα 200 ή 300 γρ).
• Το αλκοόλ έχει θερμίδες – και παχαίνει!

Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες σχετικά με την διατροφή. Δυστυχώς οι οδηγίες αυτές είναι τόσο βαρετές όσο και η δίαιτα. Σε επόμενο post θα ήθελα να κουβεντιάσουμε το γιατί συνήθως δεν εφαρμόζονται.


13 σχόλια:

antvol είπε...

Είναι συνεπώς σαφές ότι αποδοκιμάζετε τις θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υδατάνθρακες είναι η πλέον επικίνδυνη κατηγορία τροφής για την εμφάνιση διαβήτη.

Να υποθέσω ότι έχετε την ίδια γνώμη και για κάθε σχετική δίαιτα (πχ Άτκινς).

Καθώς και για τις απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες το αδυνάτισμα ή όχι δεν είναι θέμα ισοζυγίου θερμίδων (σχέση πρόσληψης και κατανάλωσης), αλλά συνδυασμού τροφών.

Τελευταία ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για την περίφημη calorie restriction θεωρία;

paragrafos είπε...

Σήμερα, για μας, είναι η μέρα της κρίσεως! Αναμένουμε, σε λίγες ώρες, την απόφαση για το εάν θα μας στείλουν στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία.

Η πρώτη απόφαση ήταν για τη Βρετανία και κάναμε ένσταση. Ο λόγος: ούτε ο Βρετανοί γνωρίζουν καλά την Κετογενική Δίαιτα - η δίαιτα Ατκινς είναι μια εκδοχή της Κετογενικής Δίαιτας. Η πρώτη, όμως, θέλει άτομο με γνώση, εξειδικευμένο.

Στην περίπτωση της κορης μας, μια απλή αλλαγή της διατροφής ήταν αρκετή για να της δώση τη ζωή που φαίνεται πως της έκλεβε η φαρμακοανθεκτική επιληψία. Για να το μάθουμε αυτό χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια! Μέχρι τα τρία της χρόνια, η κορουλα μας ήταν μισοπεθαμένη, επειδή κανείς δεν ήξερε και δεν εφάρμοζε συστηματικα την Κετογενική Δίαιτα στην Ευρώπη. Και τώρα θέλουν να μας στείλουν ξανά στην Βρετανία, στους άσχετους που μας βασάνιζαν με τα φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα...

Πάντως, εμείς, ο καλός μου κι εγώ, και πριν τα προβλήματά μας, αλλά και τώρα, προσπαθουμε να εφαρμόζουμε τη μεσογειακή δίαιατα. Πολλά χόρτα και λαχανικά, σπάνια κόκκινο κρέας. Υστερούμε όμως στο ψάρι.


Και κάτι ευτράπελο: Μια ωραία πρωία, προ μηνός, ξυπνησε η κορουλα μας και μου λέει:

- Μαμάααα!
- Ορίστε, καλη μου!
- Τα γατάκια δεν τα τρώμε!!!
(Πώς της ήλθε αυτό, αναρωτήθηκα!)

Τη άλλη μέρα:

- Μαμάααα!
- Ορίστε, καλή μου!
- Ούτε τα σκυλάκια τα τρώμε!!!
(Γελάσαμε, ξανά!)

Ξέρετε, στο σπίτι δεν τρώμε φανερά τίποτε, για να μη βλέπει η κόρη μας. Ούτε άλλον κόσμο βλέπει να τρώει! (Για την ώρα). Εκεινη όμως τρώει πότε βοδινό (αγελάδα, της λέει η ρωσόφωνη νταντά της), πότε κοτόπουλο, πότε ψάρι και πότε γαλοπουλα, κάτι γραμμάρια μετρημένα δηλαδή. Οπότε, εβγαλε το συμπερασμα ότι τα... γατάκια και τα σκυλάκι δεν τα... τρώμε! Και επιμένει! Νομίζει ότι ανακάλυψε την... Αμερική!

Πολλά-πολά φιλιά

Με πολλή αγάπη και εκτίμηση

Α.

maria είπε...

Εγώ δεν μπορώ να κάνω δίαιτα, το έχω προσπαθήσει από τα 16 μου και είμαι 27 και ποτέ δε το έχω καταφέρει παρά μόνο σπάνια και αυτό για λίγο. Μου αρέσει να τρώω πολύ μεγάλες ποσότητες και αν τρώω λίγο τρελλαίνομαι, γι' αυτό και περιέγραψα αυτό που κάνω το οποίο όμως δεν ξέρω πόσο θα αντέξω, ελπίζω αρκετά ώστε να χαθούν όλα τα κιλά που θέλω. Αυτό που μπορώ να παρατηρήσω είναι ότι όταν δεν τρώω ξαφνικά ο εαυτός μου μεταλλάσεται, λες και δεν είμαι εγώ αλλά κάποια άλλη. Όταν υπάρχει ποσότητα αυτό με κάνει χαρούμενη. Επίσης ένα άλλο πράγμα που με βοηθά πολύ σε αυτή τη δίαιτα των αστροναυτών είναι ότι τρώω ανά 3 ώρες και έτσι δεν προλαβαίνω να πεινάσω πολύ και να "μεταλλαχτω" και όταν με πιάνει κάτι τέτοιο λέω "άντε υπομονη, άλλη μία ώρα έμεινε" και μετά θα ΦΑΩ. Επίσης λόγω της γρήγορης απώλειας που έχει αυτή η δίαιτα με "γεμίζει" το γεγονός ότι στο τέλος της βδομάδας η ζυγαριά κατεβαίνει σημαντικά και όχι μόνο ένα ηλίθιο μισό ή ένα κιλό.

Marianna είπε...

@antvol

Δεν νομίζω να υπάρχει,επιστημονική, θεωρία που να συνδέει την υπερκατανάλωση υδατανθράκων με τον διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία και μάλιστα με την κοιλιακού τύπου, όταν υπάρχει περίσσεια λίπους στην κοιλιακή χώρα. Αν αυτή προκλήθηκε από γλυκά ή λίπη δεν έχει σημασία.
Σχετικά με την calorie restriction ,πιστεύω ότι εφόσον το διαιτολόγιο περιέχει όλες τις κατηγορίες τροφών με περιορισμό των θερμίδων, θα υπάρχει απωλεια βάρους.Δεν έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα των συμπληρωμάτων , μιας και δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, εκτός από τον σίδηρο όταν υπάρχει έλλειψη.
Το να μειώσει κανείς υπερβολικά το ποσό των προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτέλεσμα αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να έχει και βλαπτικές συνέπειες. Ο απότομος καταβολισμός λευκωμάτων αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος, μπορεί επίσης να νοιώθει το άτομο έντονη καταβολή. Στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί διαταραχή στην έμμηνο ρύση.

Marianna είπε...

@paragrafos

Την έχω ζήσει αυτήν την ιστορία με έγκριση για μετάβαση σε Ευρώπη ή Αμερική, με το παιδί μιας φίλης μου.Το παιδί γεννήθηκε τυφλό λόγω προωρότητας, έκανε επεμβάσεις σε ερευνητικό κέντρο στην Βοστώνη καιστα 10 χρόνια, όταν κατάφερε να δει σκιές, της εγκρίναν να πάει σε κέντρο στην Γερμανία, που δεν είχαν ανάλογη εμεπιρία. Εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά.
Η δίαιτα που χρειάζεται η κορούλα σας είναι όντως ειδική και δημιουργεί και περίεργες αντιλήψεις σχετικά με το τι τρώγεται, πολύ χαριτωμένς όμως

Ναυαγός είπε...

Πως θα μας φαινόταν αν βγαίναμε στους δρόμους με το αυτοκίνητό μας και δεν υπήρχε σήμανση, φωτεινοί σηματοδότες, αν κανείς από τους οδηγούς δεν γνωρίζε τίποτα σχετικά με τον Κ.Ο.Κ.

Χάος πραγματικό, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το χάος που υπάρχει σήμερα στα ζητήματα διατροφής. Κάθε 5 μέτρα και ένας παχύσαρκος. Κάθε 10 μέτρα και ένας ασθενής με διαβήτη, στεφανιαίο ή καρκίνο.

Στο metro μ' αρέσει να μετράω πόσοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Βγαίνουν πάντα πάνω από τους μισούς.

Με το σημερινό σας ποστ χτυπήσατε στο αδύνατό σημείο της δυτικής κοινωνίας. Αν έχει μείνει πλέον αδύνατο σημείο στους δυτικούς.

Να παρακαλέσω επίσης, για την άποψή σας σχετικά με τη Μεσογειακή διατροφή, το τεστ ALCAT και την αλκαλική δίαιτα για τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στον οργανισμό.

Marianna είπε...

@maria

Η όλη σχέση που έχετε με το θέμα φαγητό, έχει μια έντονη φόρτιση. Είναι πιθανόν μετά από μερικά χρόνια να βρεθεί ότι έχετε σε υπερεπάρκεια κάποια πρωτεϊνη ή ορμόνη που σας δημιουργεί αυτήν την παθολογική κατάσταση. Εχουν ήδη ανακαλυφθεί παρόμοιες ορμόνες όπως η γκρελίνη και οι υποδοχείς ενδοκανοβιννοειδών, αλλά ακόμα δεν έχει διτυπωθεί κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική π΄ροταση.
Το αν ακολουθήσετε τον α ή β τρόπο διατροφής, δεν ξέρω αν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αφού όπως φαίνεται από όσα αναφέρετε, το τελικό αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.
Θα μπορούσε ίσως να σας βοηθήσει φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία

Eleni63 είπε...

Είναι ΄βέβαιο ότι όσα και να πει κανείς για το θέμα δεν έχουν τέλος.
Είναι επίσης βέβαιο ότι μετά από μερικές δεκαετίες διάφορων διατροφικών πειραμάτων τίθενται τα πράγματα επί τάπητος ορθολογικά. Φυσικά τα πειραματόζωα, δηλαδή όλοι όσοι τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουν και δοκιμάζονται με τις διάφορες διατροφικές ασκήσεις, πάσχουν. Μας λένε για το φαινόμενο γιο- γιό. Και για την πτώση του βασικού μεταβολισμού. Μας λένε ότι η λύση είναι πια οι επεμβάσεις. Και δείτε που οδηγεί η απόγνωση στα καθημερινά έντυπα: σε επεμβάσεις πάσης φύσεως.
Προσωπικά έχω αδυνατίσει με όλες τις δίαιτες. Πολλά κιλά. Και η επάνοδος στη ζωή υπήρξε καταστροφική. Την τελευταία φορά που ένας έξυπνος γιατρός μου πρότεινε ένα τύπο διατροφής που θα είχε σταθερό αποτέλεσμα πήρα άλλα 8 κιλά (αφού έχασα 5).Δεν είμαι η μόνη. Και στην απόγνωση αυτή στοχεύει η ανεξέλεγκτη διαφήμηση επεμβάσεων από γιατρούς.
Εσάς η άποψή σας για το θέμα?

Marianna είπε...

@ναυαγός

Αν παρατηρήσετε στο μετρό , θα δείτε ότι σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί τις σκάλες για να κατέβει, όχι για να ανέβει, με τα πόδια. Όλοι παίρνουν τις κυλιόμενες.
Το Αλψατ τεστ δεν έχει επιστημονική βάση.Αν υπάρχουν τροφές που μας πειράζουν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο αλλεργίας και αφορά δυο τρία συστατικά.
Η μεσογειακή δίαιτα είναι η καλύτερη δίαιτα για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων διότι περιέχει πολλές σαλάτες, όσπρια , ψάρι λίγο κρέας και ελάχιστο ζωικό λίπος.Μέχρι πριν 10-15 χρόνια ήταν στις διατροφικές συνήθεις των Ελλήνων, τώρα έχουμε υιοθετήσει κεντροευρωπαϊκά μοντέλα διατροφής.

Marianna είπε...

@eleni63

Το πρόβλημα που αναφέρετε είναι δυστυχώς,πολύ συνηθισμένο, γι αυτό είπα ότι το δύσκολο είναι να μην πάρει κανείς τα κιλά που έχασε.
Ασ μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία.Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν σε έναν λάθος τρόπο διατροφής αλλά και ότι έχουν περισσότερα λιποκύτταρα. Ετσι θα είναι πολύ δύσκολώτερο στο μέλλον να χάσουν βάρος.
Σχετικά με τις επεμβάσεις, δεν είναι καθόλου ακίνδυνες, πρέπει να γίνονται όταν υπάρχει νοσογόνος παχυσαρκία , δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40 και αφού εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα.
Θεωρώ δε την διαφήμηση που γίνεται δεοντολογικά απαράδεκτη.

MIRACLE είπε...


Διαμαρτύρομαι :)

ο τύπος που δώσατε «βάρος 2 / ύψος σε εκ.» με βγάζει παθολογικά παχύσαρκο
85*85/180=7225/180=40,13

Μάλλον το σωστό είναι βάρος σε χιλιόγραμμα / ύψος^2 σε μέτρα όπου με βγάζει 85/1,80*1,80=85/3,24=26,234 απλά υπέρβαρο.

Πάντως δεν θα είχα πρόβλημα να είμαι και 90 κιλά αρκεί αυτά τα επιπλέον 5 κιλά να προστεθούν στη μυϊκή μάζα του σώματος.

Προσωπικά ποτέ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στο συνολικό σωματικό βάρος αλλά στην αναλογία μυϊκής μάζας / λίπος.
Νομίζω ότι αν κάποιος έχει στόχο να αυξήσει τον μυϊκό ιστό (αντί να μειώσει το συνολικό του βάρος) θα ακολουθήσει τις σωστές πρακτικές που θα του επιτρέψουν να έχει μια καλή υγεία και ένα δυνατό μυϊκό σύστημα το οποίο είναι από μόνο του πολύ σημαντικό.

Marianna είπε...

@miracle

Σωστά διαμαρτύρεστε, το έγραψα ανάποδα και δεν έχετε βεβαίως BMI 40.Σχετικά με τη σχέση μυϊκής μάζας/λίπους, πράγματι η μυϊκή μάζα είναι πιό βαρειά άρα ζυγίζει περισσότερο. Ομως αυτό συμβαίνει σε αυτούς που είναι ιδιαίτερα γυμνασμένοι και ασκούνται καθημερινά. Η πλειοψηφία των υπέρβαρων ατόμων έχει αυξημένο τον λιπώδη ιστό.

Ein Steppenwolf είπε...

Καλησπέρα σας,

διάβασα σήμερα εδώ ότι μπορούμε ν' αδυνατίσουμε... πίνοντας κρύο νερό:

Ο οργανισμός προκειμένου να αφομοιώσει το νερό πρέπει πρώτα να το ζεστάνει. Για τη διαδικασία αυτή πρέπει να καταναλώσει πάνω από 40-50 θερμίδες. Αν λοιπόν εμείς πίνουμε κάθε μία ώρα ένα ποτήρι κρύο νερό, αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να δουλέψει περισσότερο, δηλαδή να κάψει περισσότερες θερμίδες. δώδεκα ποτήρια κρύο νερό επί 40 θερμίδες το καθένα μάς κάνουν 480 θερμίδες.

Στέκει αυτό επιστημονικώς; Ευχαριστώ.