Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2017

Υπογλυκαιμία. Μέρος 1ο

Υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται κάτω από τα φυσιολογικά.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι το κατώτερο φυσιολογικό όριο της τιμής της γλυκόζης αίματος είναι τα 70mg/dl.
Ετσι , κάθε μέτρηση με τιμή χαμηλότερη από αυτήν , θεωρείται υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Η μείωση των επιπέδων γλυκόζης προκαλεί έντονο στρες στον οργανισμό με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών όπως γλυκαγόνη, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, αυξητική ορμόνη.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται προέρχονται  από το νευρικό σύστημα που προσπαθεί να απαντήσει στην οξεία αυτή κατάσταση αλλά και από τον εγκέφαλο ο οποίος στερείται ενέργειας ( όταν η γλυκόζη πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από 50mg/dl).

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, παρά ταύτα υπάρχουν κοινά συμπτώματα ανάλογα και με τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.

Ετσι σε αρχικά επίπεδα μπορεί να υπάρχει άγχος , τρεμούλα, πείνα ,ταχυκαρδία εφίδρωση. Σε αυτό το επίπεδο η υπογλυκαιμία είναι συνήθως ήπια και αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα πίνοντας  χυμό ή σκέτο νερό με ζάχαρη.

Ακούω πολύ συχνά τα παρακάτω:

«Ένοιωσα υπογλυκαιμία και έφαγα μια σοκολάτα.»
«Δεν ήμουνα σίγουρος ότι επρόκειτο για υπογλυκαιμία, δεν μπορούσα να μετρήσω την ώρα εκείνη, δεν έκανα κάτι».
«Ήταν η ώρα να φάω και ως εκ τούτου δεν έκανα ινσουλίνη, μια και ήταν χαμηλό το ζάχαρο μου»
« Ακόμα και με ζάχαρο 50mg/dl νοιώθω μια χαρά, οπότε τρώω λίγο φρούτο για να μην μου πέσει πιο χαμηλά».

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι σωστό.

Η σοκολάτα έχει λίπος πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερεί την απορρόφηση της ζάχαρης που περιέχει, αφήστε που και δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Το ίδιο και τα μπισκότα ή οι γκοφρέτες κ.τ.λ.

Στην υπογλυκαιμία χρειάζεται να πάρει κανείς  15γρ γλυκόζης είτε σε ταμπλέτες που υπάρχουν στα φαρμακεία είτε σε χυμό , ή σε μορφή ζελ που κάθε φακελάκι έχει συγκεκριμένη ποσότητα.

Προσοχή στις καραμέλες των περιπτέρων, δεν έχουν πάντα γλυκόζη και αν έχουν,  δεν ξέρει κανείς πόση έχουν.

Όταν λέμε χυμό όχι χυμό εμπορίου χωρίς ζάχαρη αλλά μόνο με την φρουκτόζη του φρούτου. Εννοείται βέβαια ότι εδώ δεν έχουν θέση τα προϊόντα light.

Μετά από πόση ώρα πρέπει να μετρήσει κανείς το ζάχαρο του ; Μετα από 10-15 ‘.

Πότε θα θεωρήσει ότι αντιμετωπίστηκε η υπογλυκαιμία; Όταν έχει ανέβει το ζάχαρο από το 50ή το 60 στο 90 και πάνω. Τις περισσότερες φορές για να γίνει αυτό θα χρειασθεί και δεύτερη δόση 15γρ γλυκόζης.

Όταν φτάσουμε να έχουμε μια τιμή πάνω από 90 αλλά κάτω από 130-140 σταματάμε τη ζάχαρη και συστήνουμε υδατάνθρακα μακράς αποδέσμευσης, π.χ φρούτο , φρυγανιά κ.τ.λ.

Η υπογλυκαιμία που οφείλεται σε χάπια και όχι σε ινσουλίνη, χρειάζεται να αντιμετωπισθεί σε νοσοκομείο. Αυτό γιατί μπορεί να ανέβει το ζάχαρο και μετά από μια ώρα να κατακρημνιστεί. Οι νεώτερες κατηγορίες αντιδιαβητικών δισκίων, ευτυχώς δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες.



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Ευχαριστούμε και περιμένουμε την συνέχεια!

Unknown είπε...

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε μετά την αντιμετώπιση μιας υπογλυκαιμίας μια επερχόμενη υπεργλυκαιμία; Πολλές φορές μου δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς από την υπογλυκαιμία περνώ στην υπεργλυκαιμία και χρειάζεται διορθωτική δόση ινσουλίνης και αυτό ίσως φέρει μια νέα υπογλυκαιμία (μου έχει τύχει, ευτυχώς σπάνια). Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως ενώ αντιμετωπίζω με τον ίδιο τρόπο μια υπογλυκαιμία άλλες φορές καταφέρνω μετά να έχω ικανοποιητικές τιμές και άλλες να έχω πολύ υψηλές (υπεργλυκαιμία). Τέλος όσον αφορά τα συμπτώματα ,όπως είπατε και εσείς, διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά πολλές φορές και στο ίδιο το άτομο δεν είναι πάντα τα ίδια ανάλογα με το πόση ώρα πριν έχει προηγηθεί η υπογλυκαιμία ,πόσο χαμηλά είναι η τιμή κλπ. Οπότε εδώ με προβληματίζει το γεγονός κατά πόσο τα έντονα συμπτώματα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά ψυχολογικά και να αρχίζει κανείς από φόβο μήπως χάσει τις αισθήσεις να πίνει και να τρώει πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται.Το θέμα είναι μεγάλο και ήδη έγραψα πολλά.Δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναφερθώ σε προσωπικές εμπειρίες (αν μου ζητηθεί, ευχαρίστως) και ας βάλω μια άνω τελεία εδώ αναμένοντας το 2ο μέρος συζητώντας ελπίζω μετά και για κάτι που φαντάζομαι ανησυχεί αρκετούς, τις ανεπαίσθητες υπογλυκαιμίες και αυτές μέσα στον ύπνο και πόσο πιθανό είναι να χάσει κανείς έτσι τις αισθήσεις του.

Unknown είπε...

Καλημέρα,
Εγώ συνήθως παίρνω 2 φακελάκια (sticks) ζάχαρης και τα διαλύω σε ένα ποτήρι νερό.
Μια απορία που έχω είναι οτι μια ταμπλέτα γλυκόζης περιέχει 4 γραμ. υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει οτι για να λάβεις 15 γραμ. υδατάνθρακες πρέπει να πάρεις 4 ταμπλέτες; Δεν είναι πολλές;

Marianna είπε...

gian v είπε: πρέπει να πάρεις 4 ταμπλέτες; Δεν είναι πολλές;

Όχι δεν είναι πολλές, με λιγότερο από 15γρ γλυκόζης δύσκολα θα πάει το ζάχαρο από 40-50 στο 120

Unknown είπε...

Το νέο μου μετρητάκι είναι όλα τα λεφτά. Τα έντονα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας έχω να τα νιώσω 7 μήνες περίπου. Εεεεεχω υπογλυκαιμίες , άλλα δεν με αιφνιδιάζουν όπως παλιά. Έτσι αν δράσω fast , προλαβαίνω τα effect. Απαιτούνται 40 μετρήσεις ημερησίως και σωστές ενέργειες μετά. Αλλιώς αν βλέπουμε μόνο τις τιμές, καλύτερα να δούμε καμιά ταινία. Πως παίρνουμε σωστές αποφάσεις ? Μαθαίνοντας από τις λάθος αποφάσεις μας. Για τις standard τροφές & συνήθειες μου , έχω απαντήσεις. Αν βρεθώ με άγνωστες θερμίδες και καύσεις …. Τότε είμαι ένας από εσάς… nobody

Θα τις χώριζα κι εγώ σε 2 κατηγορίες : τις soft & τις έντονες σε διάρκεια.

-Για τις soft μερικά gluco tabs (3) είναι αρκετά. Το favorite όμως είναι τo (1) mini Lactaκι 11gr για το χειμώνα. Το καλοκαίρι δοκιμάζω γουλιές από χυμό πορτοκάλι (amitakια) και μετράω. Μετά από 10’ όχι περισσότερο. Αν φεύγει σφαίρα επάνω…

Rule No1 : Πάντα αμέσως μετά κάνω 1 ή 2 μον. rapid και τσεκάρω 1 ώρα μετά.

-Για τις έντονες σε διάρκεια να πω, ότι έχω τύχει να κάνω 8 μον. Rapid και να ξεκινήσω μετά από 40’ το γεύμα με (50mg/dl) και να τρώω για 2 ώρες με το ζάχαρο κολλημένο στο 50. Μετά βέβαια όταν έφυγε επάνω, αναγκάστηκα να κάνω άλλες 6 μον. για να αντιμετωπίσουν ό,τι είχα φάει extra.

Με λίγα λόγια το αξίωμα λέει ότι : σε υπογλυκαιμία μετά το γλυκάκι, default κάνεις rapid. End

Περιμένοντας την νέα γενιά super rapid που δρουν άμεσα έχουν το pick στο 40’ , κάνω Ο,ΤΙ μπορώ.

Ringo106R

Unknown είπε...

Αποφεύγω την πορτοκαλάδα επειδή το στομάχι μου δεν αντέχει το όξινο. Προτιμώ την κόκα κόλα όταν είμαι έξω από το σπίτι ή το γάλα με άχνη ζάχαρη όταν είμαι εντός. Δύο κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι γάλα και συνέρχομαι σχεδόν άμεσα.

Unknown είπε...

Για την ζάχαρη άχνη που μίλησε ο antonis koronaios, έχει κάποια ξεχωριστή ιδιότητα σε σχέση με την απλά ζάχαρη ή είναι απλά θέμα γούστου; Προσωπικά δεν έχω σκεφτεί ποτέ πως ζάχαρη άχνη θα μπορούσε να βοηθήσει σε υπογλυκαιμία

Unknown είπε...

Διαλύεται πολύ πιο γρήγορα από την κρυσταλλική ειδικα όταν είναι πάνω από δύο κουταλιές ;-)

xaris είπε...

Εγω ως fan της σοκολάτας εχω πάντα μαζί κάποια mini σοκολατακια. Αν η υπογλυκαιμία ειναι πάνω από 60 και σχετικά αργά απο την ώρα φαγητου-ινσουλίνης θεωρώ πως προλαβαίνει να δράσει χωρίς να πέσει περεταίρω το ζάχαρο. Αν όμως έχει πέσει απότομα το ζάχαρο ή εχω μέτρηση κάτω από 60 τότε θα πάρω και 1-2 gluco tabs μαζί με σοκολατακι. Αυτό βέβαια μετα την ενημέρωση της κυρίας Μπενρουμπή καθότι δεν γνώριζα οτι η σοκολάτα δεν δρα τόσο γρήγορα όσο νόμιζα...

Unknown είπε...

Ευχαριστώ τον Αντωνη για την ενημέσωση όσον αφορά την ζάχαρη άχνη. Στον Χάρη να πω πως όντως η σοκολάτα δεν δρα γρήγορα οπότε δεν βοηθά καθόλου σε μια σοβαρή υπογλυκαιμία